Project "School Sabouya"

Het begin

Ons schooltje van Sabouya startte vier jaar geleden met één leraar in een hutje van stro. Nadien kregen ze geld van de organisatie "Human Africa" om materiaal te kopen om een stenen gebouw te zetten. Ze kochten het materiaal en de mensen van het dorp, onder wie een papa die metser is, bundelden al hun krachten samen en bouwden gratis een schooltje.

Buiten de twee klaslokalen zijn er nog vele dingen die dringend nodig zijn. Zo waren er geen toiletten en gingen de kinderen hun behoeften doen tussen de twee lokalen in. Niet erg hygiënisch. Er was ook geen water in de nabijheid van de school. Een waterput zou zeer welkom zijn. We begonnen dit schooltje te helpen onder eigen naam (Eddy & Jenny).

Wat hebben we ondertussen gedaan

Op 26 juni 2009 richtten we onze vzw "Teranga Senegal" op.
We bouwden er toiletten en een waterput. De kinderen van de school worden gesponsord door meters en peters hier in België (maar ook uit Duitsland en Hongarije) die jaarlijks  € 120 betalen voor hun petekind. Dit kind krijgt hiervoor : kleding om naar school te gaan, alle schoolmateriaal en het schoolgeld wordt hiervan betaald, éénmaal per jaar een zak rijst van 50 kg voor zijn familie en één warme maaltijd per schooldag in de school. Het schooltje is erkend door de Wereldvoedselorganisatie en krijgt hierdoor alle droge voedingsmiddelen zoals rijst en suiker. Wij moeten alleen nog het vlees, de vis en de groenten betalen.

In 2010 is er een derde lokaaltje bijgebouwd, en voor 2011 zullen er nog 2 lokalen bijkomen.

Er is een directeur (die ook les geeft aan twee studiejaren) en drie leraren Voor het nieuwe schooljaar 2010-2011 komt er misschien nog een leraar bij. Er zijn nu 6 leerjaren.

Er is een cementvloer in de klassen, dit geeft zeer veel stof en is bijna niet te onderhouden. Een tegelvloer zou ook hier veel properder en aangenamer voor de kinderen zijn.

In 2009 zijn 30 nieuwe schoolbanken aangekocht. Zij hadden elders banken geleend die helemaal stuk waren. We hebben die dit jaar laten herstellen zodat ieder kind een goede plaats en een optimale kans heeft om te leren lezen en schrijven. Daarna gaan we de vloer tegelen.

Waar zijn we mee bezig

Rond de speelplaats die langs de grote verbindingsweg Dakar-Gambia ligt, is geen afsluiting wat zeer gevaarlijk is want de auto's rijden hier hard en zijn dikwijls in erbarmelijke staat zodat het helemaal niet zeker is dat de remmen goed werken! Ook enkele fruitbomen zoals bvb. mango, enz… zouden zeer welkom zijn. Zij kunnen tijdens de speeltijd de broodnodige schaduw verschaffen en de vruchten kunnen zij gebruiken voor de kinderen in de school en de overschot verkopen. Het geld kan dan dienen voor andere schoolbenodigdheden.

De Schilderswijk Zolder heeft 12 mangobomen gesponsored die inmiddels geplant zijn. Ook u kunt meedoen door het sponsoren van een aantal fruitbomen.

U kan onze projecten steunen door uw bijdrage te storten op rekening IBAN BE67 9794 2495 5587 van vzw Teranga Senegal met vermelding: School Sabouya.

Publicatie van onze statuten kan u vinden op de website van het Belgisch staatsblad. Publicatiedatum 15 juli 2009.

Wat kan u doen

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.