Reisverslag december 2010

Op 22 december 2010 vertrokken we weer zwaar beladen naar Senegal. Hier in België lag sneeuw maar we hadden geluk, de baan naar de luchthaven was die dag open en met anderhalf uur vertraging konden we toch vanuit Zaventem vertrekken. Na een tussenstop in Madrid vlogen we dan richting Dakar, waar we 's avonds toekwamen. Vandaaruit reden we dan naar Ngaparou (vlakbij Saly) waar we bij vrienden een overnachting maakten. Na het inslaan van ons proviand voor de komende weken, reden we dan 's anderendaags verder zuidwaarts richting Toubacouta. Na een zeer vermoeiende rit van 6 uur voor een afstand van amper 180 km over een zeer slechte weg, en een schokdemper die onderweg afgebroken was, bereikten we eindelijk onze bestemming.

We waren uiterst benieuwd om te zien wat er veranderd was sinds ons vorige bezoek in juli/augustus 2010.

Momenteel hebben we in totaal 84 kinderen, wat een onverwachte groei van onze school betekent.

Vorig schooljaar kochten we in totaal 30 nieuwe schoolbanken aan (= 60 zitplaatsen). Door de onverwachte groei van dit schooljaar, nooit gezien 36 nieuwe inschrijvingen in oktober 2010, hadden we weer banken tekort. We lieten dan ook oude banken waarvan het ijzeren onderstel nog goed was, herstellen door er nieuwe houten zitjes en tabletten op te laten leggen. Zo kunnen deze banken er weer een aantal jaren tegen.

 Onze doelstelling is kinderen uit arme families met grote materiële en psychologische moeilijkheden, de mogelijkheid bieden om naar school te kunnen gaan dankzij een financieel peterschap.

Ondertussen zij er al vele kinderen die een meter of peter gevonden hebben. Wij rekenen op jullie voor de 24 kinderen die nog op zoek zijn.

We bezochten al de nieuwe petekindjes bij hun familie.

De kinderen maken een goede vooruitgang. Zij schreven allemaal een kaartje aan hun meter en peter.

De waterput die we aan de school bouwden, bezorgt het jaar rond water aan de bevolking van de twee dorpjes, Sabouya en Touba Nding.

Josee en Theo van de Schilderswijk in Zolder gaven ons wat geld mee om er iemand die het extra moeilijk had mee te helpen. We kochten hiervan voor een jonge weduwe, met kleine kinderen, wiens man na 4 dagen ziekte overleden was, een zak rijst van 50 kg.

Ook kochten we hiervan nog een zak rijst voor de familie van Lamine Sarr (15 jaar oud) wiens vader twee jaar geleden gestorven is, en die zelf een tijdje geleden ziek werd. Hij was een goede en vlijtige leerling in de school. In het begin ging hij nog met tussenpozen naar school ondanks zijn vele afwezigheden heeft hij nooit een jaar moeten overdoen. Maar plots kon hij niet meer stappen, niet meer spreken, niet goed meer zien en bijgevolg ook niet meer naar school gaan. Ze weten niet wat hij mankeert, ondertussen wordt zijn ziekte altijd maar erger.

De Schilderswijk in Zolder bezorgde ons voor een ganse ploeg en volledige voetbaluitrusting. De jongeren zijn hier heel blij mee en bedanken hen hiervoor heel hartelijk.

Het blijft steeds moeilijk kleding, speelgoed, sportuitrusting, die we via vrienden kregen, ginds te krijgen. Momenteel is onze enige mogelijkheid te profiteren van elk bezoek om het maximum mee te nemen.

Langs deze weg willen we dan ook een beroep doen op de mensen die ons project ter plaatse gaan bezoeken en die enkele kilootjes voor ons kunnen meenemen. Het is niet altijd vermeld op alle elektronische tickets maar iedereen heeft recht op 2 bagages van elk 23 kg + 10 kg handbagage per persoon. Voor alle veiligheid na te checken met de luchtvaartmaatschappij.

Met de hulp van de plaatselijke jongeren zijn we begonnen met het uitgraven van de funderingen voor 2 nieuwe klaslokalen. Momenteel zijn er twee leerjaren die ondergebracht zijn in klasjes afgemaakt met een rieten dak en rieten schutsels. Dit is zeer onveilig voor het binnendringen van allerlei gevaarlijk ongedierte zoals, slangen en schorpioenen. Deze twee lokalen zijn dan ook zeker geen overbodige luxe.

We zien al uit naar ons volgende bezoek om verder aan onze klaslokalen te laten bouwen. Zodra we daarvan terug zijn, krijgen jullie meer nieuws van ons.

In naam van onze kinderen en van de mensen die zich samen met ons inzetten voor onze vzw, hartelijk dank aan allen die hun steentje bijdragen bij het realiseren van onze projecten.